Speel!

Carlos Santana zong het zo prachtig: Kinderen moeten spelen. Ellos tienen que jugar.

We worden allemaal geboren met de tomeloze drang om te spelen, met nieuwsgierigheid, met ontdekkingsdrift.

We willen voelen, klimmen, ruiken, doen. We stapelen blokjes op elkaar en bouwen zo een kasteel. We krassen met potloden op een papier en creëren zo onze wereld.

Maar al gauw gaat het mis. `Kindje, je moet wel tussen de lijntjes kleuren hoor”

`Schat, knoei je niet op het nieuwe tafelkleed?’ `Meisje, een boom is toch groen en niet paars!’

Hoe groter onze wereld wordt, hoe strakker de lijnen van the box waarbinnen we denken. Waarbinnen we handelen. Onze grenzeloze energie wordt ingeperkt.

Best wel handig, die kaders waarbinnen we denken. Serieus. Zonder zouden we niet kunnen.

En tegelijk weten we dat juist vaak buiten de kaders de meest revolutionaire ideeën geboren worden. En dan gaat het niet om out of the box– denken.. Nee, wég met die box! Vrij als een kind, onbevangen ontdekken. Je dromen achterna.

In de Uitvindfabriek, de zomertentoonstelling van NEMO in Amsterdam zien we waar dat toe kan leiden. Daar vind je de mafste, leukste en ook belangrijke uitvindingen.

Zo is er een zevend stofzuiger, nooit een succes geworden maar toch een leerzaam project. En de Tom Tom, éen van de succesvolle Nederlandse vindingen.

In het `Uitvindershuis waar iedereen z’n ideeën op kan schrijven, zie ik een kindertekening van een Motivator. Dat is een apparaat dat gaat applaudisseren als je een goed idee hebt.

Er is een `Windmachine`. Daar kan je met spulletjes uit een bak een vliegbouwsel knutselen, en dan boven een ventilator toetsen hoe goed en hoe hoog het kan zweven. Ik zie kinderen eindeloos in de weer met verschillende vormen vleugels.

Op de achtergrond foto’s en filmpjes van helden uit de geschiedenis, die de eeuwige droom van de mens om te kunnen vliegen probeerden waar te maken.

Mijn ontwerpbedrijf heet Elfi Toys, en regelmatig krijg ik de vraag waarom dat Toys nog in de naam staat, terwijl ik al lang niet meer alleen voor kinderen ontwerp. Meestal mompel ik dan iets van lastig en nieuwe bedrijfsnaam en van kamer van koophandel en zo. Maar wat ik eigenlijk stiekem denk wordt in de Uitvindfabriek bevestigd:

`The only difference between a man and a boy is the size of the toy.’

Leef het!